Ugrás a fő tartalomra

Mi az a Shiatsu?

Mi az, hogy Shiatsu?


 Azt már tisztáztuk, hogy nem harcművészet, és nem is egy elsüllyedt sziget titkos nyelve.

  Szeretném egyszerű, közérthető módon bemutatni, megismerhetővé tenni ezt –a neve alapján különös- mégis nap, mint nap megtapasztalható tudományt.

 Tudomány, mert az 5 000 éves Hagyományos Kínai Gyógyászatra épül, pont úgy, mint az akupunktúra. Az akupunktúrás pontokat réges régen lejegyezték, évezredek óta közkincs.

 Ezt a kincset őrzi a Siacu is, ezeket a pontokat használja, csak éppen nem tűvel dolgozik, hanem a kezelő hüvelyk ujjával érinti ezeket az akupresszúrás pontokat.

 A pontok a meridiánokon helyezkednek el, melyek fejtetőtől a láb ujjakig behálózzák a testet, úgy mint egy fonal gombolyag – miután a macska játszott vele.

  Egy-egy akupresszúrás pont különböző hatású és hatékonyságú lehet. Kezelésük fájdalmat szüntethet meg, fokozhatja, szétoszlatja, csökkentheti a Csít vagy Kít, azaz az életenergiát, esetleg hatással van étvágyunkra, anyagcserénkre.

 Ezért sokféle testi és lelki eredetű problémák kezelésében használhatjuk, Mégsem energetikai kezelés, hiszen mindig megelőzi, kiegészíti a jótékony masszázs, átmozgatás.

 Az érintésen keresztül gyógyít, és a figyelmen. Felszabadító érzés, ha valakire egy kezelés közben 70 percig figyelnek. Gondold csak el: otthon tudsz úgy jelen lenni, hogy valaki megszakítás nélkül, 5-6 percig csak Rád figyeljen? A kizárólagos, fókuszált figyelem gyógyító erővel bír! Tehát összefoglalva a Siacu egy olyan gyógymód, mely az akupresszúrás pontokat kezeli, a meridiánok mentén. Teszi ezt teljes figyelemmel és odaadással, és közben még egy jó kis masszázsban is részed lehet. Fázni sem fogsz, hiszen van rajtad ruha, és végig a földön vagyunk, hogy jól magunkba szívhassuk az erejét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…