Ugrás a fő tartalomra

Melyik szerved a felelős, ha fáj a fejed?


Az idő szeles, tavasz van. A megújulás, újrarendeződés ideje, a természet mozgásba lendül. Világra jön egy gyermek, a gyermekkor, az élet kezdete. Az örökmozgó gyermek szeles, lendületes, mint maga a szél. Színe még éretlen: a zöld.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint ez az időszak a FA elem uralma alá tartozik, mely Jang típusú energia, erőteljes és felfelé irányuló erő, a testben a Májunk és az Epehólyagunk tartozik hozzá.

Tehát a Máj és az Epehólyag a Fa elem képviselői a testben, ezt a minőséget hordozzák magukban, ha úgy tetszik, ezek a szervek ennek megfelelően viselkednek.

A Máj méregtelenít, a vért megtisztítva küldi tovább az izmokba, az agyba. Befolyással van a látásunkra is.

A felborult egyensúly pedig fejfájást okozhat. (Migrénünk, tarkótáji fájdalmunk lehet pl. erősen szeles időben. Ez a Máj energetikai egyensúlyának felborulására utal). Kicsit elvontabban gondolkodva a tervek, ideák, álmok tartoznak uralma alá. Megvalósulásukért az Epehólyag felel.

A Máj kiterjedni vágyik, s ha gátolva van, méregbe gurul, dühös lesz. Ezért az érzelmeink közül a dühösség tartozik ide. Ám, ha jól meggondoljuk, inspiráló hatású is lehet, tetteink megvalósítását segítheti a határozott fellépés.

A Fa elemhez a savanyú íz tartozik. Ideje 23 óra és 3 óra között van, hiszen a szerveink egy meghatározott belső ritmus szerint működnek. Két órás ritmusban adják át egymásnak a működés energiáját. Ebben a két órában a leginkább aktív az adott szerv, akkor dolgozik a legerőteljesebben.


Az epehólyagunk 23 órakor kezd el intenzíven működni, akkor látja el termelő, raktározó munkáját, s működésének erejét hajnali 1 órakor adja át a májnak, ami 3-ig dolgozik.

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…