Ugrás a fő tartalomra

Melyik szerved a felelős, ha fáj a fejed?


Az idő szeles, tavasz van. A megújulás, újrarendeződés ideje, a természet mozgásba lendül. Világra jön egy gyermek, a gyermekkor, az élet kezdete. Az örökmozgó gyermek szeles, lendületes, mint maga a szél. Színe még éretlen: a zöld.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint ez az időszak a FA elem uralma alá tartozik, mely Jang típusú energia, erőteljes és felfelé irányuló erő, a testben a Májunk és az Epehólyagunk tartozik hozzá.

Tehát a Máj és az Epehólyag a Fa elem képviselői a testben, ezt a minőséget hordozzák magukban, ha úgy tetszik, ezek a szervek ennek megfelelően viselkednek.

A Máj méregtelenít, a vért megtisztítva küldi tovább az izmokba, az agyba. Befolyással van a látásunkra is.

A felborult egyensúly pedig fejfájást okozhat. (Migrénünk, tarkótáji fájdalmunk lehet pl. erősen szeles időben. Ez a Máj energetikai egyensúlyának felborulására utal). Kicsit elvontabban gondolkodva a tervek, ideák, álmok tartoznak uralma alá. Megvalósulásukért az Epehólyag felel.

A Máj kiterjedni vágyik, s ha gátolva van, méregbe gurul, dühös lesz. Ezért az érzelmeink közül a dühösség tartozik ide. Ám, ha jól meggondoljuk, inspiráló hatású is lehet, tetteink megvalósítását segítheti a határozott fellépés.

A Fa elemhez a savanyú íz tartozik. Ideje 23 óra és 3 óra között van, hiszen a szerveink egy meghatározott belső ritmus szerint működnek. Két órás ritmusban adják át egymásnak a működés energiáját. Ebben a két órában a leginkább aktív az adott szerv, akkor dolgozik a legerőteljesebben.


Az epehólyagunk 23 órakor kezd el intenzíven működni, akkor látja el termelő, raktározó munkáját, s működésének erejét hajnali 1 órakor adja át a májnak, ami 3-ig dolgozik.

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan töltsd fel a magnézium háztartásodat?

Ezt fogyaszd minden reggel, és újjászületsz Íme a mai reggelim: spenót, salátalevél, fél banán, fél alma
Vásároljunk a zöldségestől sötétzöld levélzöldségeket, minél sötétebb, annál jobb!
Magas magnéziumtartalmával hozzásegít a jobb emésztéshez, és a frissebb közérzetünk megtartásához, sejtjeink oxigén ellátását növeli!
Vághatunk bele uborkát, hagyma zöldjét, medvehagymát, spenótot, sóskát, salátát, rukkolát….. bármit, ami szép, élettel teli. 
Egy fél (na jó, negyed) citromot, egy kis aprított, nyers gyömbért is tehetsz hozzá, ha szereted. 
Citrom helyett tehetünk bele egy almát, banánt, vagy kiwit, ezektől édeskés lesz. 
Fokozatosan töltsük meg a turmixgép kancsóját, majd öntsük fel tisztított vízzel, és jó alaposan aprítsuk, turmixoljuk el.
Legyen belőle kb. 5-6 dl  folyadék. Ébredés után, éhgyomorra nemcsak a jobb emésztést segíti, hanem magnézium háztartásunkat is feltölti.
Nálam a reggel így indul: 

Egy evőkanálnyi útifűmaghéjat feloldok 3 dl vízben. Mivel nagyon hamar kocsonyás állagot…

Kertészkednék, de a fejfájásom nem engedi

Makacs fejfájás tavasszal
Szeretne megújulni, és fejfájás nélkül élni a tavasz erejével?

Magával ragadó, felejthetetlen élmények számomra a langyos tavaszi reggelek, amikor házunk teraszán állva gyönyörködöm a napfelkeltében. Körülnézve látom a természet megújulását, látom, ahogyan az élettelen fákba pezsgés, áramlás költözik, s a földből az ég felé törő erőteljes energiájukkal rügyeket fakasztanak. Csodálom ezt a megújuló, téli szürkeségét zöldre váltó kertet, a még törékeny, új hajtásokat, friss leveleket, puha fűszálakat. Ahogy a természetben, úgy az emberi életben is ez a megújulás ideje: a tavasz. Az új élet kezdete. Kibújunk nehéz kabátjainkból, ugyanakkor magunk mögött hagyjuk télen összegyűlt nehézségeinket. Megújulunk tavasz idején. Felfelé tekintünk, energiáinkat, erőinket kibontjuk, izmainkat új életre keltjük.
A Shiatsu tana szerint a tavasz a Fa elem képviselete alá tartozik, mely szerepet testünkben az izmok, és inak közvetítik. Maga az életteli mozgás is ezt jelképezi, ahog…

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…