Ugrás a fő tartalomra

Melyik szerved a felelős, ha fáj a fejed?


Az idő szeles, tavasz van. A megújulás, újrarendeződés ideje, a természet mozgásba lendül. Világra jön egy gyermek, a gyermekkor, az élet kezdete. Az örökmozgó gyermek szeles, lendületes, mint maga a szél. Színe még éretlen: a zöld.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint ez az időszak a FA elem uralma alá tartozik, mely Jang típusú energia, erőteljes és felfelé irányuló erő, a testben a Májunk és az Epehólyagunk tartozik hozzá.

Tehát a Máj és az Epehólyag a Fa elem képviselői a testben, ezt a minőséget hordozzák magukban, ha úgy tetszik, ezek a szervek ennek megfelelően viselkednek.

A Máj méregtelenít, a vért megtisztítva küldi tovább az izmokba, az agyba. Befolyással van a látásunkra is.

A felborult egyensúly pedig fejfájást okozhat. (Migrénünk, tarkótáji fájdalmunk lehet pl. erősen szeles időben. Ez a Máj energetikai egyensúlyának felborulására utal). Kicsit elvontabban gondolkodva a tervek, ideák, álmok tartoznak uralma alá. Megvalósulásukért az Epehólyag felel.

A Máj kiterjedni vágyik, s ha gátolva van, méregbe gurul, dühös lesz. Ezért az érzelmeink közül a dühösség tartozik ide. Ám, ha jól meggondoljuk, inspiráló hatású is lehet, tetteink megvalósítását segítheti a határozott fellépés.

A Fa elemhez a savanyú íz tartozik. Ideje 23 óra és 3 óra között van, hiszen a szerveink egy meghatározott belső ritmus szerint működnek. Két órás ritmusban adják át egymásnak a működés energiáját. Ebben a két órában a leginkább aktív az adott szerv, akkor dolgozik a legerőteljesebben.


Az epehólyagunk 23 órakor kezd el intenzíven működni, akkor látja el termelő, raktározó munkáját, s működésének erejét hajnali 1 órakor adja át a májnak, ami 3-ig dolgozik.

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …