Ugrás a fő tartalomra

Mit egyél, hogy friss és örömteli legyél?

A felszabadított máj-energia ételeiHa kibillent bennünk a Fa elem energiája, több módon is egyensúlyba hozhatjuk. Törekedjünk a máj felszabadítására, megfelelő működésére, hiszen ha zavartalanul áramlik bennünk ez az energia, akkor mi magunk is frissé, élénkké, érdeklődővé válunk, megjelenik bennünk az életöröm, nyitottak vagyunk társaink felé.
Helyes táplálkozással elkerülhető az energiablokk kialakulása. Mikor sokáig elfojtjuk magunkban érzéseinket, indulatainkat, nem hagyjuk ezeket szabadon áramolni, akkor a megrekedt máj-energia-tolulás robbanásszerűen tör elő. Ezért szükséges a folyamatos tehermentesítés, és ezért szükségszerű a FA elemhez tartozó frissítő hatású étkek fogyasztása.
Milyen élelmiszerek tartoznak a FA elemhez? A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány:

Hideg, hűtő hatással bíró ételek:

 • -          zöldbab
 • -          fejes saláta
 • -          alma
 • -          paradicsom
 • -          spenót
 • -          ananász
 • -          kiwi
 • -          joghurt


Semleges hatású ételek:

 • -          szőlő
 • -          szilva
 • -          édesburgonya
 • -          mandarin
 • -          csipkebogyó
 • -          petrezselyem


Melegítő hatású ételek:

 • -          ecet
 • -          póréhagyma
 • -          cseresznye
 • -          szezámmag
 • -          mogyoró
 • -          málna

Reggeli egyensúlyba hozó ital:

Felkelés után, még a kávéd elfogyasztása előtt csavarj ki egy citromból minden cseppet. Keverd el meleg vízben, és tégy hozzá egy kanálka mézet. A méz most nem az élvezet kedvéért kerül bele, hanem azért, mert a citrommal együtt segít a méreg anyagokat összegyűjteni a szervezetből. A citrom ivásának bizonyítottan fogyókúrás és méregtelenítő hatása van és kiválóan lúgosít is. Ezzel kezdj minden napodat és a reggelidig várj még legalább 20 percet!
Holnap jövök az esti tisztító-fogyókúrás mix receptjével!

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…