Ugrás a fő tartalomra

Mit tegyél, ha a felfelé szálló energia örökké epéssé, dühössé tesz téged?

Olvasd el, hogyan segített Niao Jin Chinek
Képzeljük el a meridiánt úgy, mint egy energia csatornát, melynek kis bejáratain keresztül találkozhatunk ezzel az energia minőséggel, megérinthetjük azt. Ezek a kis bejáratok az akupresszúrás pontok. Ide szúrják az akupunktőrök a tűt, és ezeket a pontokat kezeli a shiatsu-gyógyász.

Hogy még közelebb juthassunk a Máj energiájához a megértés által, álljon elő Jin Chi, aki az erdő mélyén lakott, és bizony sokat látott és tapasztalt hosszú élete során.

Jin Chi az Ezeréves Tölgyfában lakott, aminek az ágai tavasszal, ha Szél (másik nevén Feng) megfújta, csak úgy zörögtek, kopogtak, nyekeregtek és nyikorogtak.
Jin Chi reggelente kinézett az ablakon, megfürdette szemeit a tavaszi erdő friss zöldjében, majd egészsége megőrzése érdekében tornázni kezdett, mert tudta, hogy Ő, azaz Jin Chi akkor lesz erős védelmezője erdejének, ha ereje teljében van. Jelszava ez is lett: „be a hassal, ki a mellel, gyáva ember, aki nem mer”. Tehát Jin Chi tornázott, jól átmozgatva izmait, vért pumpálva karjaiba, lábaiba, fejébe, nehogy elmacskásodjon.

Mikor érezte, hogy minden porcikáját átjárja az erő, újra kinézett. S mivel nem hallott egyebet, mint a nyekergést és nyikorgást, dühbe gurult. Egész elzöldült haragjában, s epés megjegyzéseit Madárnak (azaz Niao-nak) intézte, aki szerinte sajnos nem csivitelt elég hangosan. Egészen méregzöld volt, elöntötte az epe, úgy pörölt Madárral, aki csak pislogott zavarában.
Ám eszébe jutott a megoldás, tudta, hogyan hűtheti le Jin Chi mérgét –hiszen ez mindig bevált-. Hozott neki pár citromot. Tudta ugyanis –mert Madár néha sokkal tájékozottabb volt, mint Jin Chi, és semmiképp nem adott volna neki csípős paprikát -, hogy a savanyú lelohasztja Jin Chi harci kedvét. 
Így jó messziről megdobálta vele Jin Chi-t, odakiáltva neki, hogy ezt egye, ne magát eméssze már!
Jin Chi pedig belátta, hogy igazán nem volt igazságos dolog Madárral veszekedni, így könnyes szemmel elnézést kér, majd jóízűen befalta a citromot, és kifeküdt az Ezeréves Nagy Tölgyfa alá, hogy jól átérezze, beszívja és beigya annak felfelé és szanaszét terjedő hatalmas erejét.

Benned is ott vannak Jin Chi morcos, és fejfájdító gondolatai, te is rárivallsz olykor Madárra, és neked is fáj a hátad, mert nem gyakoroltad elég sokat azt, hogy „be a hassal ki a mellel”? Kívánod-e a citromot?

A történetben szépen látszik, hogyan is „viselkedik” a májunk akkor, ha energiája felborul, „túlsúlyba” kerül.
Láthatjuk, érezhetjük, hogy a felszálló meleg energia epéssé tehet, és még a fejünk is belesajdulhat.

folyt. köv….

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…