Ugrás a fő tartalomra

Mit tegyél, ha a felfelé szálló energia örökké epéssé, dühössé tesz téged?

Olvasd el, hogyan segített Niao Jin Chinek
Képzeljük el a meridiánt úgy, mint egy energia csatornát, melynek kis bejáratain keresztül találkozhatunk ezzel az energia minőséggel, megérinthetjük azt. Ezek a kis bejáratok az akupresszúrás pontok. Ide szúrják az akupunktőrök a tűt, és ezeket a pontokat kezeli a shiatsu-gyógyász.

Hogy még közelebb juthassunk a Máj energiájához a megértés által, álljon elő Jin Chi, aki az erdő mélyén lakott, és bizony sokat látott és tapasztalt hosszú élete során.

Jin Chi az Ezeréves Tölgyfában lakott, aminek az ágai tavasszal, ha Szél (másik nevén Feng) megfújta, csak úgy zörögtek, kopogtak, nyekeregtek és nyikorogtak.
Jin Chi reggelente kinézett az ablakon, megfürdette szemeit a tavaszi erdő friss zöldjében, majd egészsége megőrzése érdekében tornázni kezdett, mert tudta, hogy Ő, azaz Jin Chi akkor lesz erős védelmezője erdejének, ha ereje teljében van. Jelszava ez is lett: „be a hassal, ki a mellel, gyáva ember, aki nem mer”. Tehát Jin Chi tornázott, jól átmozgatva izmait, vért pumpálva karjaiba, lábaiba, fejébe, nehogy elmacskásodjon.

Mikor érezte, hogy minden porcikáját átjárja az erő, újra kinézett. S mivel nem hallott egyebet, mint a nyekergést és nyikorgást, dühbe gurult. Egész elzöldült haragjában, s epés megjegyzéseit Madárnak (azaz Niao-nak) intézte, aki szerinte sajnos nem csivitelt elég hangosan. Egészen méregzöld volt, elöntötte az epe, úgy pörölt Madárral, aki csak pislogott zavarában.
Ám eszébe jutott a megoldás, tudta, hogyan hűtheti le Jin Chi mérgét –hiszen ez mindig bevált-. Hozott neki pár citromot. Tudta ugyanis –mert Madár néha sokkal tájékozottabb volt, mint Jin Chi, és semmiképp nem adott volna neki csípős paprikát -, hogy a savanyú lelohasztja Jin Chi harci kedvét. 
Így jó messziről megdobálta vele Jin Chi-t, odakiáltva neki, hogy ezt egye, ne magát eméssze már!
Jin Chi pedig belátta, hogy igazán nem volt igazságos dolog Madárral veszekedni, így könnyes szemmel elnézést kér, majd jóízűen befalta a citromot, és kifeküdt az Ezeréves Nagy Tölgyfa alá, hogy jól átérezze, beszívja és beigya annak felfelé és szanaszét terjedő hatalmas erejét.

Benned is ott vannak Jin Chi morcos, és fejfájdító gondolatai, te is rárivallsz olykor Madárra, és neked is fáj a hátad, mert nem gyakoroltad elég sokat azt, hogy „be a hassal ki a mellel”? Kívánod-e a citromot?

A történetben szépen látszik, hogyan is „viselkedik” a májunk akkor, ha energiája felborul, „túlsúlyba” kerül.
Láthatjuk, érezhetjük, hogy a felszálló meleg energia epéssé tehet, és még a fejünk is belesajdulhat.

folyt. köv….

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan töltsd fel a magnézium háztartásodat?

Ezt fogyaszd minden reggel, és újjászületsz Íme a mai reggelim: spenót, salátalevél, fél banán, fél alma
Vásároljunk a zöldségestől sötétzöld levélzöldségeket, minél sötétebb, annál jobb!
Magas magnéziumtartalmával hozzásegít a jobb emésztéshez, és a frissebb közérzetünk megtartásához, sejtjeink oxigén ellátását növeli!
Vághatunk bele uborkát, hagyma zöldjét, medvehagymát, spenótot, sóskát, salátát, rukkolát….. bármit, ami szép, élettel teli. 
Egy fél (na jó, negyed) citromot, egy kis aprított, nyers gyömbért is tehetsz hozzá, ha szereted. 
Citrom helyett tehetünk bele egy almát, banánt, vagy kiwit, ezektől édeskés lesz. 
Fokozatosan töltsük meg a turmixgép kancsóját, majd öntsük fel tisztított vízzel, és jó alaposan aprítsuk, turmixoljuk el.
Legyen belőle kb. 5-6 dl  folyadék. Ébredés után, éhgyomorra nemcsak a jobb emésztést segíti, hanem magnézium háztartásunkat is feltölti.
Nálam a reggel így indul: 

Egy evőkanálnyi útifűmaghéjat feloldok 3 dl vízben. Mivel nagyon hamar kocsonyás állagot…

Kertészkednék, de a fejfájásom nem engedi

Makacs fejfájás tavasszal
Szeretne megújulni, és fejfájás nélkül élni a tavasz erejével?

Magával ragadó, felejthetetlen élmények számomra a langyos tavaszi reggelek, amikor házunk teraszán állva gyönyörködöm a napfelkeltében. Körülnézve látom a természet megújulását, látom, ahogyan az élettelen fákba pezsgés, áramlás költözik, s a földből az ég felé törő erőteljes energiájukkal rügyeket fakasztanak. Csodálom ezt a megújuló, téli szürkeségét zöldre váltó kertet, a még törékeny, új hajtásokat, friss leveleket, puha fűszálakat. Ahogy a természetben, úgy az emberi életben is ez a megújulás ideje: a tavasz. Az új élet kezdete. Kibújunk nehéz kabátjainkból, ugyanakkor magunk mögött hagyjuk télen összegyűlt nehézségeinket. Megújulunk tavasz idején. Felfelé tekintünk, energiáinkat, erőinket kibontjuk, izmainkat új életre keltjük.
A Shiatsu tana szerint a tavasz a Fa elem képviselete alá tartozik, mely szerepet testünkben az izmok, és inak közvetítik. Maga az életteli mozgás is ezt jelképezi, ahog…

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…