Ugrás a fő tartalomra

Soha többé lumbágó!

A lumbágó lelki okairól
Ígéretemhez híven álljon itt pár sor a lumbágó lelki okairól. Nem mindig kellemes az ilyen szembesülés, sokszor látjuk az igazságot –saját testünk jelzéseit, fájdalmát- tükör által homályosan. Hiszen a test jelez. Minden, amit a test által megtapasztalunk, az a lélek jelzése, üzenete. Ez az egy módja van az üzenetküldésnek, lelkünket ez az üzenőfelülete, itt (a testen keresztül) tud kapcsolatba lépni a tudatosságunkal, így tud kommunikálni, üzenni, hogy vegyél már észre! Fordulj  már felém! Állj már meg, mert beleszakadok!
Veszed-e a jelzéseket? Figyelsz rájuk?

Minden egyes testtájék különböző jelentéssel bír. Mást jelez a fej fájdalma, mást a hát, a nyak, derék, lábak… Más a tartalmuk, más a jelentésük.

Állj most meg egy pillanatra, és hunyd be a szemed! Ahogy ülsz, és olvasod e sorokat, menjél a figyelmeddel a derekadhoz. Öleld át, fond köré képzeletbeli karjaidat, érezd, hogy ölelésed lágy, kellemesen meleg, cseppet sem tolakodó. Figyeld, melyik pont kívánja leginkább a támogatásod? Kérdezd meg tőle, miben segíthetek, hogyan tudlak támogatni, mit szeretnél? Személyesítsd meg! Aztán maradj csöndben, és figyelj a válaszra! Ha jól fülelsz, meg fogod hallani azt a halk hangot, amit odabentről neked súg.

Csukd be a szemed és kezd el most!

Leírok én is pár okot, ami a fájdalomhoz vezet, de hidd el, hogy Te vagy a saját Mestered, a válaszok Tőled érkeznek Hozzád. Te vagy a legjobb tanácsadója, orvosa, terapeutája saját magadnak. Fogadd el ezt és a változás hamarosan megkezdődik.

Lehetséges okokat sorolok most fel, nem vonatkozik mindegyik rád, gondolkodásra, elmélyülésre ösztönöznek saját világodban:

Mivel jó benyomást szeretnénk kelteni, és meg akarunk felelni valakinek a külvilágból, kissebrendűségi érzésünktől vezérelve túlterheljük magunkat, amit aztán másra mutogatva hirdetünk: „derekasan kivette a részét valamiből” „derékba tört” (a karrierje) – egzisztenciális szorongásunk is megmutatkozik itt. A felső és az alsó rétegek küzdelme: felettes énünk, és ösztönös részünk küzd meg (nem kellene ennyit dolgoznom, de hát az a piros autó, meg az a nagyobb ház mégis jó lenne), és csak fájdalmak árán tudjuk folytatni mindennapjainkat. Nem állunk ki valódi igényeink mellett, inkább túlterheljük gerincünket. Önbecsülésünk közben romokban hever.

Ennyit a vélhető okokról. Biztatlak azonban, hogy találd meg a te pontos diagnózisodat, mert minden egyén más és más, ebben sem lehet általánosítani.

Feldoldásként pedig törekedjünk arra, hogy mondjunk igent saját belső szükségleteinkre, kívánságainkra. Saját követelményeinknek tegyünk eleget!


Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

http://orsolyakgyorgyi.wix.com/shiatsu-masszazs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …