Ugrás a fő tartalomra

Soha többé lumbágó!

A lumbágó lelki okairól
Ígéretemhez híven álljon itt pár sor a lumbágó lelki okairól. Nem mindig kellemes az ilyen szembesülés, sokszor látjuk az igazságot –saját testünk jelzéseit, fájdalmát- tükör által homályosan. Hiszen a test jelez. Minden, amit a test által megtapasztalunk, az a lélek jelzése, üzenete. Ez az egy módja van az üzenetküldésnek, lelkünket ez az üzenőfelülete, itt (a testen keresztül) tud kapcsolatba lépni a tudatosságunkal, így tud kommunikálni, üzenni, hogy vegyél már észre! Fordulj  már felém! Állj már meg, mert beleszakadok!
Veszed-e a jelzéseket? Figyelsz rájuk?

Minden egyes testtájék különböző jelentéssel bír. Mást jelez a fej fájdalma, mást a hát, a nyak, derék, lábak… Más a tartalmuk, más a jelentésük.

Állj most meg egy pillanatra, és hunyd be a szemed! Ahogy ülsz, és olvasod e sorokat, menjél a figyelmeddel a derekadhoz. Öleld át, fond köré képzeletbeli karjaidat, érezd, hogy ölelésed lágy, kellemesen meleg, cseppet sem tolakodó. Figyeld, melyik pont kívánja leginkább a támogatásod? Kérdezd meg tőle, miben segíthetek, hogyan tudlak támogatni, mit szeretnél? Személyesítsd meg! Aztán maradj csöndben, és figyelj a válaszra! Ha jól fülelsz, meg fogod hallani azt a halk hangot, amit odabentről neked súg.

Csukd be a szemed és kezd el most!

Leírok én is pár okot, ami a fájdalomhoz vezet, de hidd el, hogy Te vagy a saját Mestered, a válaszok Tőled érkeznek Hozzád. Te vagy a legjobb tanácsadója, orvosa, terapeutája saját magadnak. Fogadd el ezt és a változás hamarosan megkezdődik.

Lehetséges okokat sorolok most fel, nem vonatkozik mindegyik rád, gondolkodásra, elmélyülésre ösztönöznek saját világodban:

Mivel jó benyomást szeretnénk kelteni, és meg akarunk felelni valakinek a külvilágból, kissebrendűségi érzésünktől vezérelve túlterheljük magunkat, amit aztán másra mutogatva hirdetünk: „derekasan kivette a részét valamiből” „derékba tört” (a karrierje) – egzisztenciális szorongásunk is megmutatkozik itt. A felső és az alsó rétegek küzdelme: felettes énünk, és ösztönös részünk küzd meg (nem kellene ennyit dolgoznom, de hát az a piros autó, meg az a nagyobb ház mégis jó lenne), és csak fájdalmak árán tudjuk folytatni mindennapjainkat. Nem állunk ki valódi igényeink mellett, inkább túlterheljük gerincünket. Önbecsülésünk közben romokban hever.

Ennyit a vélhető okokról. Biztatlak azonban, hogy találd meg a te pontos diagnózisodat, mert minden egyén más és más, ebben sem lehet általánosítani.

Feldoldásként pedig törekedjünk arra, hogy mondjunk igent saját belső szükségleteinkre, kívánságainkra. Saját követelményeinknek tegyünk eleget!


Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

http://orsolyakgyorgyi.wix.com/shiatsu-masszazs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…