Ugrás a fő tartalomra

Soha többé nem lesz lumbágód!

Ez a leggyakoribb mozgásszervi betegség, minden 3-4-dik ember érintett benne. Köztük vagy?

A minap megkeresett telefonon egy úriember, lumbágó (azaz derékzsába) panaszokkal. A rövid telefonbeszélgetés alatt kiderült, hogy már injekciózni kellett az adott területet, ami szteroidos injekciót jelent, több alkalommal ismételve, mert a szegény beteg nem tud kikelni az ágyból.

Tehát tűzoltást kért, méghozzá S.O.S! Jó tudni, hogy ilyenkor a legelőnyösebb a kemény felületen való fekvés, lehetőleg felhúzott, térd alatt felpolcolt lábakkal, napokon keresztül.

Mindenképpen azt javaslom azonban, hogy ne várjátok meg, míg a panaszok akuttá válnak, és már csak a szteroid, meg a Jóisten segíthet! Biztosak lehettek benne, hogy a lumbágó kialakulásának megelőzése sokkal könnyebb, mint a már kialakult fájdalom és gyulladás kezelése.

Mitől is alakulhat ki a lumbágó? Nézzük meg:

 • -          Növekvő pocak, ami kismamáknál és túlsúlyos egyéneknél egyaránt fennáll.
 • -          A gerinc melletti tartóizmok gyengesége, esetleges az izomszalagok, rostok sérülése, izomrostok szakadása, ami az izomzat összehúzódását eredményezi. (Ez az oka annak, hogy a fájdalmas terület tapintása általában kemény és feszes).
 • -          Porckorong kopása.
 • -          Csontritkulás.
 • -          A kismedencei szervek működésének zavarai. Vese panaszok.
 • -          Pszichés eredetű fájdalom. (Erről a következő bejegyzésben részletesebben is írni fogok). Hogyan előzd meg a bajt?

 • -          Ha van rajtad súlyfelesleg, add le mihamarabb. Ebben a rendszeres testmozgás segíthet.
 • -          Mozogj rendszeresen, ha pedig „derékfájósak” vagy, kérd gyógytornász segítségét.
 • -          Jógázz! Nem vicc! A Jóga olyan testhelyzeteket (ászanákat) tanít, amelyek a gerincet a megfelelő pozícióba segítik.
 • -          Végezz gerinctornát.
 • -          Ne emelj hirtelen nehéz tárgyakat. Sokszor ez okozza a bajt! És ne derékból emelj, hanem minden esetben hajlított térdekkel, a medencét magad alá húzva.
 • -          Aludj a földön, J vagy legalábbis kemény felületen.


Ha már volt lumbágód, és tartasz a kiújulástól, 

mindenképp javaslom, hogy járj rendszeresen 

Shiatsu kezelésekre, amit lehetőség szerint 

akkor kezdj el, amikor a fájdalom még ki sem 

alakult, esetleg épp’ csak megjelent. A Shiatsu

rendkívül hatékony módszer a lumbágó 

megelőzésére!
Keress bizalommal, ha kérdésed van a témában!

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

http://orsolyakgyorgyi.wix.com/shiatsu-masszazs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …