Ugrás a fő tartalomra

Tudtad, hogy néhány egyszerű gyakorlattal megelőzheted a derékfájást?

Melyek ezek?Te is azok közé tartozol, akik az egész napjukon végigrohanva este fáradtan huppannak az ágyba? A sok lufi kergetés közben elmégy magad mellett, és csak sajgó tested jelez, hogy itt valami változásra, változtatásra szorul?

A világos megértés azonban hamar a feledés homályába vész, mikor a gyermek magára húzza a legós dobozt, vagy a vacsorát kér, esetleg férjuram tér haza fáradtan és elnyűtten, éhségtől kopogó szemekkel.

És akkor önmagadat újra félretéve végzed a dolgod, sodródsz az eseményekkel, szolgálsz és védsz. Meddig vajon? No, nem a lázadásra buzdítalak, légy szabálykövető, maradj szép és szerény, mint az ibolya. Ám ebben a buzgó szolgálatban állj meg egy pillanatra. Figyelj kicsit befelé. Figyeld a tested. Mit üzen most? Mit kér? Mit vár? Mit adsz neki?

Nincs senki, aki megadhatja neked, nincs senki, aki megteheti helyetted. Te laksz a testedben, neked szól, ha mondanivalója van. Így jelez neked.

A derekad mit üzen? Túlhajszolt vagy, aki epret kapál, gyereket nevel, és céget vezet, háztartást, férjet, paripát vezet, és délutánonként tűzokádó sárkányokkal küzd?

Megállíthatod, esetleg elejét veheted a derékfájásnak! Nézzük szépen sorban, hogyan:
Sarkaidat nyomd bele jól a földbe, míg a medencédet magad alá billented. Karjaid a magasban, a csigolyák egymástól eltávolodnak. Egyenes vagy, mint egy szálfa. Lassan, mintha két fal közé lennél beszorítva, hajolj jobbra, tartsd 5 másodpercig. Lélegezz! Felegyenesedve állj meg, és hajolj el balra, tartsd 5 másodpercig, majd egyenesedj fel. Háromszor ismételd.
Nyújtja a gerinc melletti tartóizmokat, lazítja a derekat. De falatonként kell ám megenni az elefántot, nehogy túlerőltesd magad, lassan, óvatosan, csak a saját határodig menj el!

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

http://orsolyakgyorgyi.wix.com/shiatsu-masszazs


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …