Ugrás a fő tartalomra

Te is ismersz valakit, aki derékfájással küzd?

Melyik meridián felelős a derékfájásért?A Hólyag meridián kezelése a háton. Az ágyéki szakasz
lazítása, és a pontok kezelése nagymértékben
hozzájárul a fájdalom 
enyhüléséhez.

Fontos szerepet töltenek be a Shiatsuban a meridiánok, melyek behálózzák az egész testet. Összetettségéből adódóan, mint természetes gyógymód minden más eljárásnál alkalmasabb a fájdalomcsillapításra, közérzet javítóként, általános nyugtatóként szolgál, alkalmas a megelőző gondoskodásra, jó közérzetünk fokozására, végeredményben a testi-lelki összhang megteremtésére.

Tudod-e vajon, mely szerveid kívánják a támogatást, miket lenne jó támogatásban részesíteni?
Történt már veled, hogy hirtelen elfáradtál a nap egy bizonyos szakaszában, s ez nap, mint nap megismétlődik?
Ha délután 3 óra körül jön el a lesújtó fáradtság, akkor bizonyosan tudhatod, hogy benned a Víz-elem szorul támogatásra. A Víz-elemhez tartozik a Hólyag és a Vese meridián.  


Ez a leghosszabb meridiánunk, a  gerincoszlop vonala mentén halad végig mindkét oldalon, majd lefut a láb hátsó oldalán, egészen a kis lábujjig. Összefügg többek közt a csontokkal, a hajjal, a fogakkal, a húgyvezetékkel, a vegetatív idegrendszerrel.

Működési zavarai lehetnek:
 • -          Görnyedt tartás,
 • -          Gyenge fogak, (a nagy és a kis metszők tartoznak ide),
 • -          Hajhullás, kopaszodás,
 • -          Vékony szálú, töredezett végű haj,
 • -          A stresszre adott válaszreakció lehet fokozott, (vegetatív idegrendszeri panasz),
 • -          A régen tárolt, gyermekkori félelem, gyávaság és túlzó aggodalom,
 • -          Türelmetlenség,
 • -          Panaszkodás, siránkozás,
 • -          Állandó fáradtság, letargia,
 • -          Alacsony libidó,
 • -          Sötét színű táskák a szemek alatt
 • -          Térdek fájdalma, gyengesége, merevsége
 • -          Húgyúti betegségek, felfázás, hólyagproblémák

Néhány tünet egyidejű jelenléte már utalhat a Hólyag Meridián kimerültségére.


Megmutatom, melyik az a pont, ami a vese energiát tölti fel életerővel. Tartsuk az ujjunkat a ponton legalább 30 másodperci, közben mélyíthetjük is a nyomást. 


Ez a Vese meridián kezdőpontja, a Vese 1-es pont.
Ájulás, fejfájás és magas vérnyomás esetén
is alkalmazhatjuk.

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…