Ugrás a fő tartalomra

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?
Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.

Az  első:

Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?


Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.

Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.

A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a legfájóbb rész a két lapocka közti területre esik. Főként itt támogatom tehát a Hólyag meridiánt pontnyomással, és a lapocka lazításával.


Amiket egy kezelés során alkalmazok egy hátfájás kezelésére, az akupresszúrás pontok kezelésén kívül a fasciák, izompólyák kezelése. Ez egy olyan vékony hártya réteg az izmokon, mely stressz következtében befeszül, megkeményedik. 
Hihetetlen, de sokszor nem is az izmokban, hanem a fasciákban bújik meg a fájdalom. (Tisztítottál már nyers húst? Ha igen, láthattad ezt a finom hártya réteget, mely körbe vette az izomzatot. Képzeld, ez a mi testünkben is így néz ki!)

Ahogy én csinálom: 
  • lazítom a lapockákat, 
  • ujjaimmal finom vibrációt keltek a csigolyák mellett húzódó izmokon, 
  • lazítom egyesével a csigolyákat, 
  • több módon kezelem a fasciákat is, 
  • végül pedig kezelem a meridiánt.


Én, személy szerint nagyon kedvelem a finomabb technikákat, melyek igazán lágy érintéssel történnek, mintha csak egy tollpihe volna a hátadon. Nagyon hatékony, sokkal lényegibb, mélyebbre ható kezelést tudok így adni.

Összegezve: a hát fájdalma, mely a hanyag tartás, ülőmunka következménye, rendbe hozható, fájdalom mentessé tehető shiatsu-kezeléssel! Ehhez a heti egyszeri ismétlés ajánlott, főként akkor, ha életmódunkon, szokásainkon nem tudunk változtatni, a kiváltó okot nem tudjuk száműzni életünkből.

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…