Ugrás a fő tartalomra

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?
Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.

Az  első:

Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?


Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.

Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.

A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a legfájóbb rész a két lapocka közti területre esik. Főként itt támogatom tehát a Hólyag meridiánt pontnyomással, és a lapocka lazításával.


Amiket egy kezelés során alkalmazok egy hátfájás kezelésére, az akupresszúrás pontok kezelésén kívül a fasciák, izompólyák kezelése. Ez egy olyan vékony hártya réteg az izmokon, mely stressz következtében befeszül, megkeményedik. 
Hihetetlen, de sokszor nem is az izmokban, hanem a fasciákban bújik meg a fájdalom. (Tisztítottál már nyers húst? Ha igen, láthattad ezt a finom hártya réteget, mely körbe vette az izomzatot. Képzeld, ez a mi testünkben is így néz ki!)

Ahogy én csinálom: 
  • lazítom a lapockákat, 
  • ujjaimmal finom vibrációt keltek a csigolyák mellett húzódó izmokon, 
  • lazítom egyesével a csigolyákat, 
  • több módon kezelem a fasciákat is, 
  • végül pedig kezelem a meridiánt.


Én, személy szerint nagyon kedvelem a finomabb technikákat, melyek igazán lágy érintéssel történnek, mintha csak egy tollpihe volna a hátadon. Nagyon hatékony, sokkal lényegibb, mélyebbre ható kezelést tudok így adni.

Összegezve: a hát fájdalma, mely a hanyag tartás, ülőmunka következménye, rendbe hozható, fájdalom mentessé tehető shiatsu-kezeléssel! Ehhez a heti egyszeri ismétlés ajánlott, főként akkor, ha életmódunkon, szokásainkon nem tudunk változtatni, a kiváltó okot nem tudjuk száműzni életünkből.

Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…