Ugrás a fő tartalomra

Mivel tehetem jobbá a közérzetemet ősszel?

„Tar ágak-bogak rácsai között
kaparásznak az őszi ködök,
a vaskorláton hunyorog a dér.”


Nyárutó, vénasszonyok nyara. Még nyomokban itt a nyár, de az éjszakai és a reggeli hűs szél már az ősz koppanásait jelzi. Koppannak a lehulló diók is a kerti padra érkezve, s enyhe melankólia borzolja a nyári emlékeket. Még kék az égbolt, de egyre sűrűbb felhők lepik, s ernyőnkön leperegnek az elmúlás könnyei.

Bizony, új korszak, új időszak köszönt be életünkbe, mely változással jár. A shiatsu tanában az Öt Elem közül elérkezett a Föld – Elem ideje, ami augusztus közepétől szeptember 21-ig tart. 
Testünkben ez a Gyomor, és a Lép-hasnyálmirigy érintettségét jelzi. 
Fokozottan adódhatnak problémák most e területeken. 

A reggeli órákban erőteljesebb energetikai működésbe lépnek e testtájak, 
a gyomor 7:00-9:00 között, míg a lép 9:00-11:00 között aktív. 
Érdemes tehát a reggeli étkezést is erre az időszakra tenni.

Hogyha gyomor-energiánk alulműködik, annak pszichikai jelei is vannak. 
Az ilyen emberek gyakran mogorvák, szeszélyesek és hajlamosak sokat rágódni egy problémán. A sok sav jelenléte arcukon is megjelenik: szó szerint savanyú képet vágnak. Szenvednek az élettől, hiányzik belőlük az önbizalom. Ez akár teljesítmény-kényszer formájában is jelentkezhet, úgy érezheti, az élet mostoha, s ő nem kapja meg azt, ami neki járna.

Akinek túlműködik a gyomor energiája, 
hajlamos lehet az evés túlzásba vitelére, még akkor is, ha nincs étvágya. Bőre érdes, száraz. 
Nők esetében krónikus kismedencei problémák adódhatnak. Hatalmas ambíciói vannak, esetleg habzsolja az életet. Szüntelenül hajt, érzelmeiben szélsőséges.
Ezek akár lehetnek korunk stresszes életviteléből adódó menedzser-betegségek is.

Hogyha úgy gondoljuk, hogy ez teljesen „normális”, és elhanyagoljuk érzelmeinket, 
mondván ezekkel a dolgokkal együtt lehet élni, és gyomorfájásunk úgyis hamarosan elmúlik, akkor a gyomor nyálkahártya előbb-utóbb begyullad, mely sok egyéb kellemetlen testi tünetet eredményezhet.
Hogyha hurutos problémát észlelünk magunkon, figyeljük meg gyomrunk állapotát. Gondoljuk végig, vajon a túlevés okozhatta-e, esetleg alkoholfogyasztás? 
Talán a dohányzás révén a nikotin került a gyomrunkba?

Hogyha lehet, tartsunk 1-2 napos léböjtöt, mely során szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz. Fogyaszthatunk édesgyökér teát, ami nyugtatólag hat a gyomorra. Jó még a cickafark, a citromfű, vagy a kamilla is.
Reggel és este légzőgyakorlatok segítségével könnyíthetjük gyomrunk működését, mely 20 ismétlésig tartó, mély hasi légzés legyen.

Fájdalmak esetén használhatunk homeopátiás szereket is: 
Belladonna, vagy Acidum sulphuricum D6-os higításban; vagy  Phosphorus C9. 
Komolyabb baj esetén természetesen keressünk fel homeopata szakembert!

Mindenképpen figyeljünk oda a rendszeres étkezésekre, és tartsunk legalább heti 1 böjtnapot!

S, ha a házi praktikák közül egyik sem hozott tartós javulást, keressük meg a közelünkben dolgozó shiatsust!
A kezelések rendszeres igénybevétele ez esetben is segítséget jelenthet!

Így zajlik nálam egy kezelés. A képen a gyomor meridián kezelése látható. A pontozott vonal a meridián lefutását jelzi. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…