Ugrás a fő tartalomra

Mivel tehetem jobbá a közérzetemet ősszel?

„Tar ágak-bogak rácsai között
kaparásznak az őszi ködök,
a vaskorláton hunyorog a dér.”


Nyárutó, vénasszonyok nyara. Még nyomokban itt a nyár, de az éjszakai és a reggeli hűs szél már az ősz koppanásait jelzi. Koppannak a lehulló diók is a kerti padra érkezve, s enyhe melankólia borzolja a nyári emlékeket. Még kék az égbolt, de egyre sűrűbb felhők lepik, s ernyőnkön leperegnek az elmúlás könnyei.

Bizony, új korszak, új időszak köszönt be életünkbe, mely változással jár. A shiatsu tanában az Öt Elem közül elérkezett a Föld – Elem ideje, ami augusztus közepétől szeptember 21-ig tart. 
Testünkben ez a Gyomor, és a Lép-hasnyálmirigy érintettségét jelzi. 
Fokozottan adódhatnak problémák most e területeken. 

A reggeli órákban erőteljesebb energetikai működésbe lépnek e testtájak, 
a gyomor 7:00-9:00 között, míg a lép 9:00-11:00 között aktív. 
Érdemes tehát a reggeli étkezést is erre az időszakra tenni.

Hogyha gyomor-energiánk alulműködik, annak pszichikai jelei is vannak. 
Az ilyen emberek gyakran mogorvák, szeszélyesek és hajlamosak sokat rágódni egy problémán. A sok sav jelenléte arcukon is megjelenik: szó szerint savanyú képet vágnak. Szenvednek az élettől, hiányzik belőlük az önbizalom. Ez akár teljesítmény-kényszer formájában is jelentkezhet, úgy érezheti, az élet mostoha, s ő nem kapja meg azt, ami neki járna.

Akinek túlműködik a gyomor energiája, 
hajlamos lehet az evés túlzásba vitelére, még akkor is, ha nincs étvágya. Bőre érdes, száraz. 
Nők esetében krónikus kismedencei problémák adódhatnak. Hatalmas ambíciói vannak, esetleg habzsolja az életet. Szüntelenül hajt, érzelmeiben szélsőséges.
Ezek akár lehetnek korunk stresszes életviteléből adódó menedzser-betegségek is.

Hogyha úgy gondoljuk, hogy ez teljesen „normális”, és elhanyagoljuk érzelmeinket, 
mondván ezekkel a dolgokkal együtt lehet élni, és gyomorfájásunk úgyis hamarosan elmúlik, akkor a gyomor nyálkahártya előbb-utóbb begyullad, mely sok egyéb kellemetlen testi tünetet eredményezhet.
Hogyha hurutos problémát észlelünk magunkon, figyeljük meg gyomrunk állapotát. Gondoljuk végig, vajon a túlevés okozhatta-e, esetleg alkoholfogyasztás? 
Talán a dohányzás révén a nikotin került a gyomrunkba?

Hogyha lehet, tartsunk 1-2 napos léböjtöt, mely során szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz. Fogyaszthatunk édesgyökér teát, ami nyugtatólag hat a gyomorra. Jó még a cickafark, a citromfű, vagy a kamilla is.
Reggel és este légzőgyakorlatok segítségével könnyíthetjük gyomrunk működését, mely 20 ismétlésig tartó, mély hasi légzés legyen.

Fájdalmak esetén használhatunk homeopátiás szereket is: 
Belladonna, vagy Acidum sulphuricum D6-os higításban; vagy  Phosphorus C9. 
Komolyabb baj esetén természetesen keressünk fel homeopata szakembert!

Mindenképpen figyeljünk oda a rendszeres étkezésekre, és tartsunk legalább heti 1 böjtnapot!

S, ha a házi praktikák közül egyik sem hozott tartós javulást, keressük meg a közelünkben dolgozó shiatsust!
A kezelések rendszeres igénybevétele ez esetben is segítséget jelenthet!

Így zajlik nálam egy kezelés. A képen a gyomor meridián kezelése látható. A pontozott vonal a meridián lefutását jelzi. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan töltsd fel a magnézium háztartásodat?

Ezt fogyaszd minden reggel, és újjászületsz Íme a mai reggelim: spenót, salátalevél, fél banán, fél alma
Vásároljunk a zöldségestől sötétzöld levélzöldségeket, minél sötétebb, annál jobb!
Magas magnéziumtartalmával hozzásegít a jobb emésztéshez, és a frissebb közérzetünk megtartásához, sejtjeink oxigén ellátását növeli!
Vághatunk bele uborkát, hagyma zöldjét, medvehagymát, spenótot, sóskát, salátát, rukkolát….. bármit, ami szép, élettel teli. 
Egy fél (na jó, negyed) citromot, egy kis aprított, nyers gyömbért is tehetsz hozzá, ha szereted. 
Citrom helyett tehetünk bele egy almát, banánt, vagy kiwit, ezektől édeskés lesz. 
Fokozatosan töltsük meg a turmixgép kancsóját, majd öntsük fel tisztított vízzel, és jó alaposan aprítsuk, turmixoljuk el.
Legyen belőle kb. 5-6 dl  folyadék. Ébredés után, éhgyomorra nemcsak a jobb emésztést segíti, hanem magnézium háztartásunkat is feltölti.
Nálam a reggel így indul: 

Egy evőkanálnyi útifűmaghéjat feloldok 3 dl vízben. Mivel nagyon hamar kocsonyás állagot…

Kertészkednék, de a fejfájásom nem engedi

Makacs fejfájás tavasszal
Szeretne megújulni, és fejfájás nélkül élni a tavasz erejével?

Magával ragadó, felejthetetlen élmények számomra a langyos tavaszi reggelek, amikor házunk teraszán állva gyönyörködöm a napfelkeltében. Körülnézve látom a természet megújulását, látom, ahogyan az élettelen fákba pezsgés, áramlás költözik, s a földből az ég felé törő erőteljes energiájukkal rügyeket fakasztanak. Csodálom ezt a megújuló, téli szürkeségét zöldre váltó kertet, a még törékeny, új hajtásokat, friss leveleket, puha fűszálakat. Ahogy a természetben, úgy az emberi életben is ez a megújulás ideje: a tavasz. Az új élet kezdete. Kibújunk nehéz kabátjainkból, ugyanakkor magunk mögött hagyjuk télen összegyűlt nehézségeinket. Megújulunk tavasz idején. Felfelé tekintünk, energiáinkat, erőinket kibontjuk, izmainkat új életre keltjük.
A Shiatsu tana szerint a tavasz a Fa elem képviselete alá tartozik, mely szerepet testünkben az izmok, és inak közvetítik. Maga az életteli mozgás is ezt jelképezi, ahog…

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…