Ugrás a fő tartalomra

5 tipp, mellyel visszaállíthatod egyensúlyod

Őszi változásokA kínai filozófia szerint ebben az időszakban a Föld elem megnyilvánulási formája átváltozik a Fém elem befelé fordulást, mélységet, melankóliát hordozó formavilágába.

Az emberi életben ez az alkonyat ideje, ahol az eddig megélt tapasztalatok immáron bölcsességgé sűrűsödnek, és elengedésre kerülhet minden olyan dolog, mely felesleggé vált. A természet készül a tetszhalálra, s nekünk követnünk kell ritmusát ahhoz, hogy életünket, egészségünket továbbra is egységben, harmóniában tarthassuk.

A nyári aktív, cselekvésekkel teli időszakot mostantól végleg felváltja a koncentráltságot, visszahúzódást igénylő és elősegítő ősz. Így ad teret az egyik ciklus a másiknak, magában hordozva az örökös változást.

A változáshoz szükség van a dolgok elengedésére, legyen ez akár egy kedves személyt szimbolizáló tárgy, egy érzelmi állapot, vagy bármiféle szokás. Olykor szükséges letisztítanunk életünk színpadát ahhoz, hogy a régi ócskaságokat kidobva, életünkbe beléphessenek az újfajta, eddig elképzelhetetlennek tartott lehetőségek.

Sokaknak nehézséget okoz az elengedés, gyűjtőszenvedélyük folyamatosan a múltba ragasztva tartja őket, miközben régi, áporodott kacatjaiktól valósággal megfulladnak. Érzelmi állapotuk is hasonló: tele vannak régi sérelmekkel, bűntudattal, szégyenérzettel, szomorúsággal. Ez egy idő után mindez a testtartáson is meglátszódhat: görnyedt vállak, behúzott mellkas, lógó fejtartás.
A Fém elem a Tüdő és a Vastagbél energiáit uralja. A Tüdő a Fuvallatok Ura, a Légzés Ellenőre. Energetikailag a Fém-elemen keresztül tartjuk a kapcsolatot a külvilággal, az orron keresztül a légzés által.

A Tüdő energetikai zavarai lehetnek:

 • mandulagyulladás,
 • arcüreggyulladás
 • orrüreggyulladás, nátha,
 • orrviszketés, vérzés.

Ha a szorongásunk, a régi sérelmeinken való rágódás állandósul életünkben, akkor ez láthatóvá válhat a Vastagbél állapotán is. Minden elengedés egy kis halál, és akadhat olyan ember is, akinél a változás halálfélelemmel párosul: „Belehalok, ha változnom kell”.

A Vastagbél zavari lehetnek:
 • emésztési problémák
 • székrekedés
 • aranyér
 • bőrproblémák

Néhány praktikus tanács:

 • Vegyél ki egy-két szabadnapot, és végy egy jó nagy levegőt! Nézz jól körül otthonodban! Nézz be minden rejtett zugba, a szekrények mögé, az ágyak alá, nézd meg, mi porosodik a szekrény tetején, a pincében, vagy a padláson. Szabadulj meg minden olyan tárgytól, irattól, ruhadarabtól, ami rezgésével a múltban tart. Ajándékozd el, vagy egyszerűen csak tedd olyan helyre, hogy rátaláljon az, akinek még jól jöhet.
 • Vedd ezután sorra régóta halogatott, elintézetlen ügyeidet. Ha rajtad múlik a megoldásuk, ne halogasd tovább. Engedd el régi sérelmeidet! Minden egyes dolog elengedése után hatalmas energia szabadul fel testedben!
 • Írd fel azokat a dolgokat, amiket rajtad kívül álló okból nem tudtál elintézni. Égesd el, amit felírtál!
 • A Tüdő és Vastagbél meridiánok kezelése helyreállítja testedben az energia működését. Újra tudod éleszteni a benned lévő Fém elem fizikai, lelki, szellemi megnyilvánulásait. A megfelelően alkalmazott Shiatsu kezeléssel nagyon mély hatást érhetünk el!
 • Lélegezz!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan töltsd fel a magnézium háztartásodat?

Ezt fogyaszd minden reggel, és újjászületsz Íme a mai reggelim: spenót, salátalevél, fél banán, fél alma
Vásároljunk a zöldségestől sötétzöld levélzöldségeket, minél sötétebb, annál jobb!
Magas magnéziumtartalmával hozzásegít a jobb emésztéshez, és a frissebb közérzetünk megtartásához, sejtjeink oxigén ellátását növeli!
Vághatunk bele uborkát, hagyma zöldjét, medvehagymát, spenótot, sóskát, salátát, rukkolát….. bármit, ami szép, élettel teli. 
Egy fél (na jó, negyed) citromot, egy kis aprított, nyers gyömbért is tehetsz hozzá, ha szereted. 
Citrom helyett tehetünk bele egy almát, banánt, vagy kiwit, ezektől édeskés lesz. 
Fokozatosan töltsük meg a turmixgép kancsóját, majd öntsük fel tisztított vízzel, és jó alaposan aprítsuk, turmixoljuk el.
Legyen belőle kb. 5-6 dl  folyadék. Ébredés után, éhgyomorra nemcsak a jobb emésztést segíti, hanem magnézium háztartásunkat is feltölti.
Nálam a reggel így indul: 

Egy evőkanálnyi útifűmaghéjat feloldok 3 dl vízben. Mivel nagyon hamar kocsonyás állagot…

Kertészkednék, de a fejfájásom nem engedi

Makacs fejfájás tavasszal
Szeretne megújulni, és fejfájás nélkül élni a tavasz erejével?

Magával ragadó, felejthetetlen élmények számomra a langyos tavaszi reggelek, amikor házunk teraszán állva gyönyörködöm a napfelkeltében. Körülnézve látom a természet megújulását, látom, ahogyan az élettelen fákba pezsgés, áramlás költözik, s a földből az ég felé törő erőteljes energiájukkal rügyeket fakasztanak. Csodálom ezt a megújuló, téli szürkeségét zöldre váltó kertet, a még törékeny, új hajtásokat, friss leveleket, puha fűszálakat. Ahogy a természetben, úgy az emberi életben is ez a megújulás ideje: a tavasz. Az új élet kezdete. Kibújunk nehéz kabátjainkból, ugyanakkor magunk mögött hagyjuk télen összegyűlt nehézségeinket. Megújulunk tavasz idején. Felfelé tekintünk, energiáinkat, erőinket kibontjuk, izmainkat új életre keltjük.
A Shiatsu tana szerint a tavasz a Fa elem képviselete alá tartozik, mely szerepet testünkben az izmok, és inak közvetítik. Maga az életteli mozgás is ezt jelképezi, ahog…

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…