Ugrás a fő tartalomra

5 tipp, mellyel visszaállíthatod egyensúlyod

Őszi változások



A kínai filozófia szerint ebben az időszakban a Föld elem megnyilvánulási formája átváltozik a Fém elem befelé fordulást, mélységet, melankóliát hordozó formavilágába.

Az emberi életben ez az alkonyat ideje, ahol az eddig megélt tapasztalatok immáron bölcsességgé sűrűsödnek, és elengedésre kerülhet minden olyan dolog, mely felesleggé vált. A természet készül a tetszhalálra, s nekünk követnünk kell ritmusát ahhoz, hogy életünket, egészségünket továbbra is egységben, harmóniában tarthassuk.

A nyári aktív, cselekvésekkel teli időszakot mostantól végleg felváltja a koncentráltságot, visszahúzódást igénylő és elősegítő ősz. Így ad teret az egyik ciklus a másiknak, magában hordozva az örökös változást.

A változáshoz szükség van a dolgok elengedésére, legyen ez akár egy kedves személyt szimbolizáló tárgy, egy érzelmi állapot, vagy bármiféle szokás. Olykor szükséges letisztítanunk életünk színpadát ahhoz, hogy a régi ócskaságokat kidobva, életünkbe beléphessenek az újfajta, eddig elképzelhetetlennek tartott lehetőségek.

Sokaknak nehézséget okoz az elengedés, gyűjtőszenvedélyük folyamatosan a múltba ragasztva tartja őket, miközben régi, áporodott kacatjaiktól valósággal megfulladnak. Érzelmi állapotuk is hasonló: tele vannak régi sérelmekkel, bűntudattal, szégyenérzettel, szomorúsággal. Ez egy idő után mindez a testtartáson is meglátszódhat: görnyedt vállak, behúzott mellkas, lógó fejtartás.
A Fém elem a Tüdő és a Vastagbél energiáit uralja. A Tüdő a Fuvallatok Ura, a Légzés Ellenőre. Energetikailag a Fém-elemen keresztül tartjuk a kapcsolatot a külvilággal, az orron keresztül a légzés által.

A Tüdő energetikai zavarai lehetnek:

 • mandulagyulladás,
 • arcüreggyulladás
 • orrüreggyulladás, nátha,
 • orrviszketés, vérzés.

Ha a szorongásunk, a régi sérelmeinken való rágódás állandósul életünkben, akkor ez láthatóvá válhat a Vastagbél állapotán is. Minden elengedés egy kis halál, és akadhat olyan ember is, akinél a változás halálfélelemmel párosul: „Belehalok, ha változnom kell”.

A Vastagbél zavari lehetnek:
 • emésztési problémák
 • székrekedés
 • aranyér
 • bőrproblémák

Néhány praktikus tanács:

 • Vegyél ki egy-két szabadnapot, és végy egy jó nagy levegőt! Nézz jól körül otthonodban! Nézz be minden rejtett zugba, a szekrények mögé, az ágyak alá, nézd meg, mi porosodik a szekrény tetején, a pincében, vagy a padláson. Szabadulj meg minden olyan tárgytól, irattól, ruhadarabtól, ami rezgésével a múltban tart. Ajándékozd el, vagy egyszerűen csak tedd olyan helyre, hogy rátaláljon az, akinek még jól jöhet.
 • Vedd ezután sorra régóta halogatott, elintézetlen ügyeidet. Ha rajtad múlik a megoldásuk, ne halogasd tovább. Engedd el régi sérelmeidet! Minden egyes dolog elengedése után hatalmas energia szabadul fel testedben!
 • Írd fel azokat a dolgokat, amiket rajtad kívül álló okból nem tudtál elintézni. Égesd el, amit felírtál!
 • A Tüdő és Vastagbél meridiánok kezelése helyreállítja testedben az energia működését. Újra tudod éleszteni a benned lévő Fém elem fizikai, lelki, szellemi megnyilvánulásait. A megfelelően alkalmazott Shiatsu kezeléssel nagyon mély hatást érhetünk el!
 • Lélegezz!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…