Ugrás a fő tartalomra

5 tipp, mellyel visszaállíthatod egyensúlyod

Őszi változásokA kínai filozófia szerint ebben az időszakban a Föld elem megnyilvánulási formája átváltozik a Fém elem befelé fordulást, mélységet, melankóliát hordozó formavilágába.

Az emberi életben ez az alkonyat ideje, ahol az eddig megélt tapasztalatok immáron bölcsességgé sűrűsödnek, és elengedésre kerülhet minden olyan dolog, mely felesleggé vált. A természet készül a tetszhalálra, s nekünk követnünk kell ritmusát ahhoz, hogy életünket, egészségünket továbbra is egységben, harmóniában tarthassuk.

A nyári aktív, cselekvésekkel teli időszakot mostantól végleg felváltja a koncentráltságot, visszahúzódást igénylő és elősegítő ősz. Így ad teret az egyik ciklus a másiknak, magában hordozva az örökös változást.

A változáshoz szükség van a dolgok elengedésére, legyen ez akár egy kedves személyt szimbolizáló tárgy, egy érzelmi állapot, vagy bármiféle szokás. Olykor szükséges letisztítanunk életünk színpadát ahhoz, hogy a régi ócskaságokat kidobva, életünkbe beléphessenek az újfajta, eddig elképzelhetetlennek tartott lehetőségek.

Sokaknak nehézséget okoz az elengedés, gyűjtőszenvedélyük folyamatosan a múltba ragasztva tartja őket, miközben régi, áporodott kacatjaiktól valósággal megfulladnak. Érzelmi állapotuk is hasonló: tele vannak régi sérelmekkel, bűntudattal, szégyenérzettel, szomorúsággal. Ez egy idő után mindez a testtartáson is meglátszódhat: görnyedt vállak, behúzott mellkas, lógó fejtartás.
A Fém elem a Tüdő és a Vastagbél energiáit uralja. A Tüdő a Fuvallatok Ura, a Légzés Ellenőre. Energetikailag a Fém-elemen keresztül tartjuk a kapcsolatot a külvilággal, az orron keresztül a légzés által.

A Tüdő energetikai zavarai lehetnek:

 • mandulagyulladás,
 • arcüreggyulladás
 • orrüreggyulladás, nátha,
 • orrviszketés, vérzés.

Ha a szorongásunk, a régi sérelmeinken való rágódás állandósul életünkben, akkor ez láthatóvá válhat a Vastagbél állapotán is. Minden elengedés egy kis halál, és akadhat olyan ember is, akinél a változás halálfélelemmel párosul: „Belehalok, ha változnom kell”.

A Vastagbél zavari lehetnek:
 • emésztési problémák
 • székrekedés
 • aranyér
 • bőrproblémák

Néhány praktikus tanács:

 • Vegyél ki egy-két szabadnapot, és végy egy jó nagy levegőt! Nézz jól körül otthonodban! Nézz be minden rejtett zugba, a szekrények mögé, az ágyak alá, nézd meg, mi porosodik a szekrény tetején, a pincében, vagy a padláson. Szabadulj meg minden olyan tárgytól, irattól, ruhadarabtól, ami rezgésével a múltban tart. Ajándékozd el, vagy egyszerűen csak tedd olyan helyre, hogy rátaláljon az, akinek még jól jöhet.
 • Vedd ezután sorra régóta halogatott, elintézetlen ügyeidet. Ha rajtad múlik a megoldásuk, ne halogasd tovább. Engedd el régi sérelmeidet! Minden egyes dolog elengedése után hatalmas energia szabadul fel testedben!
 • Írd fel azokat a dolgokat, amiket rajtad kívül álló okból nem tudtál elintézni. Égesd el, amit felírtál!
 • A Tüdő és Vastagbél meridiánok kezelése helyreállítja testedben az energia működését. Újra tudod éleszteni a benned lévő Fém elem fizikai, lelki, szellemi megnyilvánulásait. A megfelelően alkalmazott Shiatsu kezeléssel nagyon mély hatást érhetünk el!
 • Lélegezz!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …