Ugrás a fő tartalomra

Szent Márton időszaka

Szent Márton, és mi minden más?Szent Márton 15 éves korától fogva a római császárt szolgáló katona volt, a IV. században. Születésekor a Martinus – azaz kicsi Mars nevet kapta, mely édesapja szándékát tükrözte, hogy fiából bátor katona váljék. Erejével és bátorságával kezdettől fogva kitűnt katonatársai közül.

Egy novemberi napon Márton éppen a város felé lovagolt. Jeges északi szél fújt, és Márton hirtelen egy didergő alakra lett figyelmes, aki egy nagy kőhöz lapulva igyekezett védelmet találni a harapós hideg ellen. Márton azonnal lekapta válláról bő köpenyét, és egyetlen suhintással kettévágta. Egyik felét a reszkető koldusnak adta, megmentve őt a fagyhaláltól. Aznap éjjel álmában ragyogó fényt látott, és hangot hallott: - Márton, a koldusban engem segítettél meg, mert én minden ember testvére vagyok. Amikor a kép eltűnt, Márton úgy érezte, szívét a napsugár melege járja át, ami soha többé nem halványul el. Ezen az éjjelen lett a bátor acélszívű katonából Krisztus hűséges szolgája.

Márton történetét sokan ismerik, de azt talán kevesebben tudják, hogy az övéhez hasonló spirituális átalakulás a Fém elemmel átitatott embereket jellemzik. Az ilyen személyiségeket erősen kötik a rendszabályok, a protokoll tisztelete, az erkölcsösség, tisztaság és a gyors reagálás. Hidegek, kemények, mint az acél, és szélsőséges esetben még érzéketlenek is lehetnek. A Fém típusú ember életfeladata saját spirituális lényének felemelése, mások gyengeségének tisztelete és segítése.

Fém elem jellegzetességeit ugyanakkor mindannyian hordozzuk. Ehhez köthető saját lényünk értékének tisztelete, és annak a felismerése, hogy mindannyian csodálatos teremtmények vagyunk, hatalmas teremtő erővel. Ha nem látjuk tisztán értékeinket, és ezért külső megerősítéseket keresünk, tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyektől képtelenek vagyunk megszabadulni, akkor valószínűleg valami zavarja bennünk a fém-energia megfelelő működését. Amennyiben ez az állapot tartósan áll fenn, szervezetünkben is jelentkezhetnek kedvezőtlen hatásai. 

Mit jelent ez?

A Fém elemhez kapcsolódó szerveink a Tüdő és párja, a Vastagbél. A Tüdő uralja a bőrt, mely ugyanúgy lélegzik, mint maga a Tüdő, ugyanakkor salakanyagot is kiválaszt. Bőrünk színe, sápadtsága jelezheti a tüdő működési zavarát is. Érdemes önsegítő praktikáink közé beépíteni a mindennapos mély, teljes légzést, testünk megfelelő oxigén ellátása érdekében.

A Tüdő Yin szerv, Yang párja pedig a Vastagbél, melynek már elsődleges szerepe a salaktalanítás, a szükségtelen, haszontalan dolgok eltávolítása a testből. Energiája ugyanezt a feladatot tölti be pszichénkben is: eltávolítja mindazt, ami már nem táplál bennünket. Érdekes megfigyelés, hogy ha valaki tisztaság és rendmániás, az összefüggésben lehet a Vastagbél elégtelen energetikai működésével. Ugyancsak ezt a az elégtelen működést jelezheti az is, ha nem tudjuk értékelni a körülöttünk élőket, és konkrét indok nélkül makaccsá, szomorúvá válunk.,elszigetelődünk, és csak a dolgok sötét oldalát látjuk, nehézségekre fókuszálunk.

Fizikai tünetek is felléphetnek, mint a méreganyagok felszaporodása nyomán jelentkező bőrelváltozások, székrekedés, hasmenés, alhasi fájdalom, bélgáz képződés, aranyér.

Mindezen esetekben shiatsu terápiával is sokat tehetünk saját fém energiánk kiegyensúlyozásáért. A shiatsu masszőr minden esetben először a jelentkező elsődleges problémát segít elérni és megoldani, majd a további kezelések során sor kerülhet a teljes energiaháztartás stabilizálására a meridiánok mentén.
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan töltsd fel a magnézium háztartásodat?

Ezt fogyaszd minden reggel, és újjászületsz Íme a mai reggelim: spenót, salátalevél, fél banán, fél alma
Vásároljunk a zöldségestől sötétzöld levélzöldségeket, minél sötétebb, annál jobb!
Magas magnéziumtartalmával hozzásegít a jobb emésztéshez, és a frissebb közérzetünk megtartásához, sejtjeink oxigén ellátását növeli!
Vághatunk bele uborkát, hagyma zöldjét, medvehagymát, spenótot, sóskát, salátát, rukkolát….. bármit, ami szép, élettel teli. 
Egy fél (na jó, negyed) citromot, egy kis aprított, nyers gyömbért is tehetsz hozzá, ha szereted. 
Citrom helyett tehetünk bele egy almát, banánt, vagy kiwit, ezektől édeskés lesz. 
Fokozatosan töltsük meg a turmixgép kancsóját, majd öntsük fel tisztított vízzel, és jó alaposan aprítsuk, turmixoljuk el.
Legyen belőle kb. 5-6 dl  folyadék. Ébredés után, éhgyomorra nemcsak a jobb emésztést segíti, hanem magnézium háztartásunkat is feltölti.
Nálam a reggel így indul: 

Egy evőkanálnyi útifűmaghéjat feloldok 3 dl vízben. Mivel nagyon hamar kocsonyás állagot…

Kertészkednék, de a fejfájásom nem engedi

Makacs fejfájás tavasszal
Szeretne megújulni, és fejfájás nélkül élni a tavasz erejével?

Magával ragadó, felejthetetlen élmények számomra a langyos tavaszi reggelek, amikor házunk teraszán állva gyönyörködöm a napfelkeltében. Körülnézve látom a természet megújulását, látom, ahogyan az élettelen fákba pezsgés, áramlás költözik, s a földből az ég felé törő erőteljes energiájukkal rügyeket fakasztanak. Csodálom ezt a megújuló, téli szürkeségét zöldre váltó kertet, a még törékeny, új hajtásokat, friss leveleket, puha fűszálakat. Ahogy a természetben, úgy az emberi életben is ez a megújulás ideje: a tavasz. Az új élet kezdete. Kibújunk nehéz kabátjainkból, ugyanakkor magunk mögött hagyjuk télen összegyűlt nehézségeinket. Megújulunk tavasz idején. Felfelé tekintünk, energiáinkat, erőinket kibontjuk, izmainkat új életre keltjük.
A Shiatsu tana szerint a tavasz a Fa elem képviselete alá tartozik, mely szerepet testünkben az izmok, és inak közvetítik. Maga az életteli mozgás is ezt jelképezi, ahog…

Te is ragyogsz tavasszal?

Ahogy a hétköznapi forgatagban, a zajos nagyvárosban rohanva intézed mindennapi teendőidet, van – e időd a legfontosabbra, aki nélkül nem lennél az, aki vagy?

Van-e időd, figyelmed Önmagadra?
Szóba állsz-e ezzel a kedves, csacsogó, álmodozó, néha csapongó, bátor és erős nővel, aki voltál, aki vagy? Vagy már rég bezártad őt abba a fekete dobozba, aminek a kulcsát messzire eldobtad?
Bár, hallod néha a gyenge és erőtlen kopogtatást, ahogy megpróbál néha levegőhöz jutni, de kiengednéd-e, hogy ránézz végre, és igazi kapcsolatba kerülj vele?
Milyen lenne, ha együtt, kéz a kézben vonulhatnátok innentől kezdve végig az életen, kedvesen és repkedőn, vagy éppen lázas indulatoktól fűtve, seprűnyélen?
Elbújtál magad elől, a világ elől, mert másvalaki által közölt ítélet szerint nem vagy elég szép, és soha nem is leszel?
Ezek után ítéleteket gyártottál önmagadról, és megállás nélkül igyekeztél mindezt be is bizonyítani?
Mondd, milyen hatással van mindez a jelenlegi életedre?
Ha változtatnál, tégy egy pró…