Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március 27, 2016

Melyik szerved a felelős, ha fáj a fejed?

Az idő szeles, tavasz van. A megújulás, újrarendeződés ideje, a természet mozgásba lendül. Világra jön egy gyermek, a gyermekkor, az élet kezdete. Az örökmozgó gyermek szeles, lendületes, mint maga a szél. Színe még éretlen: a zöld.
A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint ez az időszak a FA elem uralma alá tartozik, mely Jang típusú energia, erőteljes és felfelé irányuló erő, a testben a Májunk és az Epehólyagunk tartozik hozzá.
Tehát a Máj és az Epehólyag a Fa elem képviselői a testben, ezt a minőséget hordozzák magukban, ha úgy tetszik, ezek a szervek ennek megfelelően viselkednek.
A Máj méregtelenít, a vért megtisztítva küldi tovább az izmokba, az agyba. Befolyással van a látásunkra is.
A felborult egyensúly pedig fejfájást okozhat. (Migrénünk, tarkótáji fájdalmunk lehet pl. erősen szeles időben. Ez a Máj energetikai egyensúlyának felborulására utal). Kicsit elvontabban gondolkodva a tervek, ideák, álmok tartoznak uralma alá. Megvalósulásukért az Epehólyag felel.
A Máj kiterjedni vá…

Tudtad-e, hogy benned is tengerek, folyamok élnek?

Egy kis vázlat arról, hogy miért:
Az Öt Elem azaz Öt Átalakulási fázis

A kínaiak meglehetősen költőien fejezik ki magukat gyógyászatukban is. Az ötös szám a számmisztikában a földi dolgokra vonatkozik, mi szerint a Föld birtokolja a formákat. Az ötös szám az ember, a mikrokozmosz szimbóluma.
Az élet jelenségeit megkísérli kategóriákba sorolni, így bontja Víz, Fa, Tűz, Föld, Fém elem.
Szerveket rendel hozzá, ez jól látszik a fenti ábrán. (pl. a Víz elemhez a hólyagot és a vesét.)
És évszakokat. A Víz elemhez a telet, a Fa elemhez a tavaszt, a Tűz elemhez a nyarat, a Föld elemhez a nyár végét, őszt, a Fémhez pedig az ősz végét. A nyilak pedig azt mutatják, hogy melyek azok, amik támogatják egymást, és melyek gyengítik. Tehát van teremtő és fékező ciklus.

Kis költészettel fűszerezve így hangzik: „Az Égi Kí átjárja a tüdőt, az Földi Kí átjárja a torkot; a szél Kíje átjárja a májat; a mennydörgés Kíje átjárja a szívet; a völgy Kíje átjárja a lépet, az eső Kíje átjárja a vesét. A hat meridián a fo…

Mi az a Shiatsu?

Mi az, hogy Shiatsu?

Azt már tisztáztuk, hogy nem harcművészet, és nem is egy elsüllyedt sziget titkos nyelve.
  Szeretném egyszerű, közérthető módon bemutatni, megismerhetővé tenni ezt –a neve alapján különös- mégis nap, mint nap megtapasztalható tudományt.
 Tudomány, mert az 5 000 éves Hagyományos Kínai Gyógyászatra épül, pont úgy, mint az akupunktúra. Az akupunktúrás pontokat réges régen lejegyezték, évezredek óta közkincs.
 Ezt a kincset őrzi a Siacu is, ezeket a pontokat használja, csak éppen nem tűvel dolgozik, hanem a kezelő hüvelyk ujjával érinti ezeket az akupresszúrás pontokat.
 A pontok a meridiánokon helyezkednek el, melyek fejtetőtől a láb ujjakig behálózzák a testet, úgy mint egy fonal gombolyag – miután a macska játszott vele.
  Egy-egy akupresszúrás pont különböző hatású és hatékonyságú lehet. Kezelésük fájdalmat szüntethet meg, fokozhatja, szétoszlatja, csökkentheti a Csít vagy Kít, azaz az életenergiát, esetleg hatással van étvágyunkra, anyagcserénkre.
 Ezért sokféle tes…