Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: április 3, 2016

Mit egyél, hogy friss és örömteli legyél?

A felszabadított máj-energia ételei


Ha kibillent bennünk a Fa elem energiája, több módon is egyensúlyba hozhatjuk. Törekedjünk a máj felszabadítására, megfelelő működésére, hiszen ha zavartalanul áramlik bennünk ez az energia, akkor mi magunk is frissé, élénkké, érdeklődővé válunk, megjelenik bennünk az életöröm, nyitottak vagyunk társaink felé. Helyes táplálkozással elkerülhető az energiablokk kialakulása. Mikor sokáig elfojtjuk magunkban érzéseinket, indulatainkat, nem hagyjuk ezeket szabadon áramolni, akkor a megrekedt máj-energia-tolulás robbanásszerűen tör elő. Ezért szükséges a folyamatos tehermentesítés, és ezért szükségszerű a FA elemhez tartozó frissítő hatású étkek fogyasztása. Milyen élelmiszerek tartoznak a FA elemhez? A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány:
Hideg, hűtő hatással bíró ételek:
-zöldbab-fejes saláta-alma-paradicsom-spenót-ananász-kiwi-joghurt

Semleges hatású ételek:
-szőlő-szilva-édesburgonya-mandarin-csipkebogyó-petrezselyem

Melegítő hatású ételek:
-ecet-póréhag…

Soha többé nem lesz lumbágód!

Ez a leggyakoribb mozgásszervi betegség, minden 3-4-dik ember érintett benne. Köztük vagy?
A minap megkeresett telefonon egy úriember, lumbágó (azaz derékzsába) panaszokkal. A rövid telefonbeszélgetés alatt kiderült, hogy már injekciózni kellett az adott területet, ami szteroidos injekciót jelent, több alkalommal ismételve, mert a szegény beteg nem tud kikelni az ágyból.
Tehát tűzoltást kért, méghozzá S.O.S! Jó tudni, hogy ilyenkor a legelőnyösebb a kemény felületen való fekvés, lehetőleg felhúzott, térd alatt felpolcolt lábakkal, napokon keresztül.
Mindenképpen azt javaslom azonban, hogy ne várjátok meg, míg a panaszok akuttá válnak, és már csak a szteroid, meg a Jóisten segíthet! Biztosak lehettek benne, hogy a lumbágó kialakulásának megelőzése sokkal könnyebb, mint a már kialakult fájdalom és gyulladás kezelése.
Mitől is alakulhat ki a lumbágó? Nézzük meg:
-Növekvő pocak, ami kismamáknál és túlsúlyos egyéneknél egyaránt fennáll.-A gerinc melletti tartóizmok gyengesége, esetleges az izom…

Mit tegyél, ha a felfelé szálló energia örökké epéssé, dühössé tesz téged?

Olvasd el, hogyan segített Niao Jin ChinekKépzeljük el a meridiánt úgy, mint egy energia csatornát, melynek kis bejáratain keresztül találkozhatunk ezzel az energia minőséggel, megérinthetjük azt. Ezek a kis bejáratok az akupresszúrás pontok. Ide szúrják az akupunktőrök a tűt, és ezeket a pontokat kezeli a shiatsu-gyógyász.
Hogy még közelebb juthassunk a Máj energiájához a megértés által, álljon elő JinChi, aki az erdő mélyén lakott, és bizony sokat látott és tapasztalt hosszú élete során.
Jin Chi az Ezeréves Tölgyfában lakott, aminek az ágai tavasszal, ha Szél (másik nevén Feng) megfújta, csak úgy zörögtek, kopogtak, nyekeregtek és nyikorogtak. Jin Chi reggelente kinézett az ablakon, megfürdette szemeit a tavaszi erdő friss zöldjében, majd egészsége megőrzése érdekében tornázni kezdett, mert tudta, hogy Ő, azaz Jin Chi akkor lesz erős védelmezője erdejének, ha ereje teljében van. Jelszava ez is lett: „be a hassal, ki a mellel, gyáva ember, aki nem mer”. Tehát Jin Chi tornázott, jól átmo…

A Tao gyöngyszemei

Felhasználás A sárkány a szél szárnyán lovagol.
A szándékunkat kifejezi,
De a szelet nem változtatja meg.

"Aki papírsárkányt ereget, tud vele ereszkedni, fordulni, lebegni, tetszése szerint.  A sárkányeregetés jó móka, különösen amikor érzi az ember a hatalmas húzóerőt a szár végén. Néha a szél olyan erős, hogy csaknem felemel a földről. Amikor kiaknázzuk a természet erőit, valami igen erőset használunk ki.

 Ez egy példa a Tao megfelelő alkalmazására. Előnyünkre fordítjuk a természet erejét. Azaz, elfogadjuk a működésüket, azután megkeressük erejük kölcsönvételének módját. Ez nem azt jelenti, hogy megpróbáljuk megváltoztatni vagy korlátozni a dolgokat. Ha a szél nem fújja úgy a sárkányunkat, ahogy akarjuk, nem változtathatunk rajta. Csak kölcsönvesszük az energiáját.

Amikor a kezdeményezés és a természeti erők egyesülnek, akkor beszélhatünk valódi harmóniáról."
Ne feledd: Tested mint egyedi eleven szobrod, életed mint a legbensőségesebb művészeti alkotás.