Ugrás a fő tartalomra

Kertészkednék, de a fejfájásom nem engedi

Makacs fejfájás tavasszal


Szeretne megújulni, és fejfájás nélkül élni a tavasz erejével? Magával ragadó, felejthetetlen élmények számomra a langyos tavaszi reggelek, amikor házunk teraszán állva gyönyörködöm a napfelkeltében. Körülnézve látom a természet megújulását, látom, ahogyan az élettelen fákba pezsgés, áramlás költözik, s a földből az ég felé törő erőteljes energiájukkal rügyeket fakasztanak. Csodálom ezt a megújuló, téli szürkeségét zöldre váltó kertet, a még törékeny, új hajtásokat, friss leveleket, puha fűszálakat.
Ahogy a természetben, úgy az emberi életben is ez a megújulás ideje: a tavasz. Az új élet kezdete.
Kibújunk nehéz kabátjainkból, ugyanakkor magunk mögött hagyjuk télen összegyűlt nehézségeinket. Megújulunk tavasz idején. Felfelé tekintünk, energiáinkat, erőinket kibontjuk, izmainkat új életre keltjük.

A Shiatsu tana szerint a tavasz a Fa elem képviselete alá tartozik, mely szerepet testünkben az izmok, és inak közvetítik. Maga az életteli mozgás is ezt jelképezi, ahogyan az örökmozgó, szeles gyermek, és maga a gyermekkor is.

A szél a tavaszhoz tartozik, ami meleggel is társulhat. Szeles időben a test energia egyensúlya is felborulhat és fejfájás léphet fel. 
Az ilyen állapot ellen sokat tehet a szintén a Fa elem uralma alá tartozó egészséges máj. 
A máj méregtelenít, a vért megtisztítva küldi tovább az izmokba, inakba, az agyba. Szabályozza az epe kiválasztást. Egyúttal biztosítja az energia szabad áramlását a testben, a kreativitásunk ereje is itt van.

Ha a májunk működése harmonikus, akkor a kiegyenlítő szerepének köszönhetően világunk is kiegyensúlyozott lesz, terveinket kitartó türelemmel meg is tudjuk valósítani, kreatív energiáinkat jól tudjuk működtetni.

Diszharmonikus működés esetén harag és elégedetlenség uralkodik el rajtunk, indokolatlanul dühbe jövünk, szélsőséges esetben ez lesz életünk egyik alapeleme, melynek túlzott ereje energiáinkat szétszórja. 
A düh, a méreg miatt a máj nem képes jól végezni méregtelenítő feladatát. 
Egyes esetekben még látásunk is romolhat, szemünk megfájdulhat, könnybe lábad, mikor nem látunk a dühtől.

Milyen tüneteim lehetnek akkor, ha májam energetikai egyensúlya felborult?
  • -         Hátfájás jelentkezhet, jellemzően a test jobb oldalán akkor, amikor az agressziómat nem tudom felszínre engedni. Jelentkezhet ez akkor is, hogyha terveimet nem tudom elképzeléseim szerint megvalósítani.
  • -         Merev, görcsös izomzat, jobb oldali feszültség.
  • -         Nagymértékben könnyező szemek, könnyfolyás.
  • -         Migrén, szem mögötti fejfájás.
  • -         Menstruációs zavarok.
  • -         Autoimmun betegség.
                            Shiatsuval az egészséges máj működésért

A Shiatsu kezelés nagymértékben hozzájárul a test energetikai kiegyensúlyozásához. A legtöbb ember nagyon jól reagál az érintésre, tünetei pár kezelés után javulást mutatnak, bizonyos esetekben megszűnnek. Hogyha készen állunk ránézni problémáinkra, akkor a testbe zárt fájdalom hamar kioldódhat. 

A Shiatsu kezelés során az ember egésze van fókuszban. Minden kezelés egyedi és személyre szabott.

Minden kezelés egyedi, személyre szabott

Szívesen választanád a shiatsut a tavaszi megújuláshoz? Ha igen, keress bizalommal.
Merülj bele Te is a tavasz virágzó varázsába!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.

Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz,  valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni.  Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 
A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll.  A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.
Mi állha…

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…