Ugrás a fő tartalomra

Nyaki merevség, fájdalom? Recsegés, ropogás?

Recsegő nyakkal ébredsz minden nap?

A nyak visszatükrözi a testünk egészségi állapotát.Nemrégiben keresett meg egy fiatal hölgy, aki, munkájából adódóan naponta legalább 8 órát tölt el a monitor előtt. Szinte már állandósult helytelen, előregörnyedő testtartása, és fejének súlyát szinte kizárólag nyaki izmainak hátsó része tartotta. 
Ebben a kialakult rossz pozícióban a terhet viselő izmok állandó feszültségben vannak: ezért az itt lévő szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, 
valamint az itt futó meridiánok blokkolódnak, bennük az életenergia nem tud akadálytalanul tovább haladni. 
Ez az ő esetében hatalmas recsegésekkel, kattogással, merevséggel járt, és persze nem kis fájdalommal. 

A nyak fájdalmainak hátterében gyakran az állandósult stresszes élethelyzet áll. 
A pszichés feszültséggel együtt jár az izmok állandó feszessége. A folytonosan feszültségben tartott testrészek hamar fájdalmassá válnak, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülése is fájdalommal jár.

Mi állhat még a háttérben?

  •   csontritkulás,
  •   gerincferdülés,
  •  reumás megbetegedés,
  •  Szélsőséges esetben nyaki merevséggel és lázzal járó agyhártyagyulladás. Lehet születési rendellenesség is.

A nyakunknak nagy terhet kell viselnie, a nyaki izmok folytonosan dolgoznak, hogy a nehéz fejet egyensúlyban tartsák. Ehhez stabil, egyenes gerincoszlopra van szüksége. 

A rossz ülő pozíció, vagy a sokat hordott magassarkú cipő helytelen testtartást eredményez, aminek előbb-utóbb nyaki fájdalom lesz az eredménye. 

Hatékony segítségünk lehet, ha elsajátítjuk a helyes testtartást ülő és állóhelyzetben egyaránt. Ideális azonban az állandó túlterhelés megszüntetése!

A mozgás-szegény életmód pedig tovább fokozza a számítógép előtt görnyedő rossz test tartásból eredő problémákat. A napi 8 óra ülő munka, majd az otthoni internet, tv előtt ülés fájdalmat, később pedig elváltozást is  előidézhet a nyakban.
Tornával, és a japán Do-in mozgásforma gyakorlataival sokat javíthatunk testünk állapotán.

Nyakra adott shiatsu kezeléssel jelentősen segíthetjük a gyógyulást. Igen jól alkalmazható a nyakban fellépő fájdalmaknál, mely oka lehet ideges feszültség, ami járhat fejfájással, vállfájdalommal, esetleg a hát alsó részében jelentkező panaszokkal. 

Figyeld meg, hogyan segíthetek én és a shiatsu: A nyak lazítása képekben

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Többet szeretnél tudni a shiatsuról? Ezt nézd!

Fáj a hátam! Rendbe tudod hozni?


Több kérdés érkezett Tőletek hozzám az elmúlt időben, a shiatsu hatékonyságát illetően. Akinek még egyáltalán nem volt része shiatsu kezelésben, és nagy szüksége volna rá, csak még hezitál, annak javaslom ezeket a bejegyzéseket elolvasásra.
Az  első:
Ha rendszeresen járok shiatsu kezelésre, rendbe hozható-e a hátam?
Először is ki kell zárnunk az olyan komolyabb problémákat, mint a gerincsérv, a csigolyák kopása, csontritkulás, Scheuermann-szindróma, scoliosis, (oldalirányú gerincferdülés). Ezek kezelésére, fájdalmainak enyhítésére később térünk vissza.
Általában a helytelen testtartás, vagy a sok ülés következtében alakul ki az a fájdalom, melyet hátfájásnak hívunk, és aminek nem áll komolyabb szervi baj a hátterében. Okozhatja túlsúly is, ami fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.
A shiatsu nézőpontjából a Hólyag meridián és a Vékonybél meridián érintettek, az életenergia, Csí vagy ezeken a helyeken szorul leginkább támogatásra. Általában a …

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”

Laza, szabad, reménnyel teli, kreatív „én”. Te tudod, hogy mit jelent ez?


Megtörténik-e veled is, hogy amikor autót vezetsz, egy tegnapi beszélgetés rossz emlékeivel gyötröd magad? Vagy azon töprengsz, hogyan került el a pároddal a minden esti vitatkozást?  Esetleg a kihangosított mobiltelefonodon szörfözöl ismerőstől ismerősig és csak úgy árad belőled a panasz a különböző konfliktusaid, állapotaid, csalódásaid miatt?  Ha ez vagy valami hasonló történik, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtávolabb vagy a laza, szabad, reménnyel teli, kreatív énedtől. Velem is van néha így. 
Amint észreveszem, megállok, félrehúzódok az úton, kiszállok az autóból, vagy többnyire csak leengedem a kocsi ablakát.  Megállok, és figyelek. 
Azt nézegetem, hallgatom, hogy mennyi minden vesz engem körül. Először csak a mellettem elszáguldó többi autós kerül a figyelmem középpontjába. Majd felnézek az égre, és meglátom a felhőket, egy-egy elsuhanó madarat.  Aztán felbukkan az útszélén egy közeli, keresgélő madár, va…